INGREDIENTE:

 

Pentru aluat:

 

  • 420g făină albă, plus extra pentru frământat
  • 4 linguri zahăr tos
  • 2 lingurițe de drojdie uscată rapidă
  • 100 ml lapte
  • 40g unt, plus extra pentru ungere
  • ulei, pentru ungere

 

Pentru umplutură:

 

  • 150g afine, înjumătățite
  • 1 portocală, numai coajă
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • nucșoară
  • 4 linguri zahăr brun
  • 1 ou bătut
  • 70g zahăr glazură
  • 1-2 linguri suc de lămâie sau apă
  • nuci confiate, pentru a decora

 

PAȘI:

 

  • Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze 5-10 minute.
  • Amestecăm făina, zahărul și drojdia în vasul unui mixer electric. Turnăm laptele și 100 ml apă într-o cratiță și adăugăm untul. Încălzim până acesta se topește. Turnăm amestecul de lapte peste cel de făină și amestecăm bine.
  • Frământăm aluatul timp de 5 minute până acesta devine neted și elastic. Periem un bol cu ulei și așezăm aluatul, acoperim cu o folie de plastic și lăsăm la crescut timp de 2 ore. Apoi, îl punem în frigider timp de o oră.
  • Când aluatul s-a dublat, îl punem pe o suprafață ușor presărată cu făină și frământăm manual pentru a alibera aerul.
  • Rulăm aluatul într-un dreptunghi, presărăm aline, coajă de portocală, scoțișoară, nucșoară și zahăr brun peste aluat.
  • Rulăm din nou aluatul, îl feliem în 10-12 bucăți. Periem cu ulei și le punem la loc cald timp de aproximativ 30 de minute, până când sed dublează dimensiunea. Timp în care preîncălzim cuptorul la 180C.
  • Periem cu ou bătut și coacem 20-25 de minute, sau până se rumenesc. Le scoatem. Amestecăm zahărul și sucul de lămâie până se formează o pastă și turnăm pe deasupra prăjiturei.
  • Poftă bună!