INGREDIENTE:

 

  • 460 g făină de pâine
  • 80 g ovăz
  • 35 g zahăr tos
  • 1 lingură sare
  • 25 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
  • 1 linguriță scorțișoară
  • ½ linguriță nucșoară
  • 300 g cidru de mere cald (50 ° C)
  • 30 g unt
  • 1 măr mărunțit
  • 1 ou mare
  • 1 lingură apă

Amestec de ovăz:

  • 30 g făină
  • 15 g ovăz
  • 2 linguri zahăr tos
  • 30 g unt
  • ¼ linguriță scorțișoară
  • Un praf de sare
  • Un praf de nucșoară

 

PAȘI:

 

  • Dizolvăm drodja proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăm să se activeze 5-10 minute.
  • În vasul unui mixer amestecăm făina, ovăzul, zahărul, sarea, drojdia, scorțișoara și nucșoara. Separat, într-un bol mic batem împreună cidrul călduț și untul topit. Apoi, adăugăm peste amestecul de făină.
  • Mixăm la viteză medie până se combină. Apoi, reducem la viteză mică până se formează un aluat neted și elastic, în jur de 5 minute.
  • Adăugăm mărul și amestecăm bine până bucățelele de fruct sunt mixate în aluat. Frământăm aluatul pe o suprafață presărată cu făină, pentru a ne asigura că mărul s-a incorporat bine. Cu ajutorul unui făcăleț întindem bine aluatul, apoi îl formăm într-o bilă netedă.
  • Ungem bine aluatul cu ulei, îl așezăm într-un bol, îl acoprim cu un prosop curat și îl lăsăm la crescut, la loc cald, aproximativ o oră sau până își dublează dimensiunea.
  • Îndoim treimea superioară a aluatului spre centru, apăsând pentru a sigila. Îndoim treimea inferioară peste porțiunea pliată, apăsând pentru a sigila. Îndoim pe jumătate aluatul în lungime, astfel încât marginile să se unească.
  • Lăsăm aluatul, din nou, la crescut, acoperit, 30-45 de minute, timp în care pregătim amestecul de ovăz.
  • Într-un vas mic amestecăm împreună făina, ovăzul, zahărul, scorțișoara, sarea și nucșoara. Adăugăm untul topit și amestecăm până se omogenizează.
  • Preîncălzim cuptorul la 180 °C. Într-un bol mic batem un ou cu o lingură de apă. Ungem pâinea cu ou și presărăm pe deasupra amestecul de ovăz.
  • Punem la copt timp de 50 de minute. Apoi, îl scoatem și lăsăm să se recăcească complet.
  • Poftă bună!