INGREDIENTE:

 

Pentru aluat:

  • 2 căni jumătate de făină albă
  • 1 cană jumătate făină integrală de grâu
  • 35 g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
  • 1 lingură de scorțișoară măcinată
  • Sare
  • 40 g unt tăiat în bucăți mici
  • 2 ouă mari
  • ¾ cană lapte
  • 40 g miere
  • ¼ cană apă

Pentru umplere:

  • 70 g unt
  • ¾ cană zahăr brun
  • O linguriță scorțișoară
  • ¼ linguriță nucșoară
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • ¾ cană făină albă
  • ¾ cană făină integrală
  • 2 linguri lapte

 

PAȘI:

 

  • Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăsm să se activeze 5-10 minute.
  • În vasul unui mixer amestecăm 2 căni de făină albă, făina de grâu, drojdia, scorțișoara și sarea. Adăugăm untul, mierea și ouăle. Mixăm până se combină. În alt vas încălzim laptele, untul și apa. Le batem bine împreună. Apoi le adăugăm în amestecul de făină.
  • Amestecăm bine până se combină și se formează un aluat neted și elastic. Îl frământăm 6-8 minute cu mâna. Adăugând suficientă făină suplimnetară pentru a impliedica aluatul să fie excesiv de lipicios.
  • Trasferăm aluatul într-un bol mare, uns cu ulei în prealabil, îl acoperim cu folie de plastic și îl lăsăm să crească într-un loc cald aproximativ o oră, până își dublează dimensiunea.
  • Între timp pregătim umplutura. Într-un bol mare amestecăm împreună untul, zahărul brun, scorțișoara, nucșoara și extractul de vanilie până se combină complet. Adăugăm făina integrală de grâu și amestecă, până se formează frimituri uscate.
  • Împărțim aluatul în două, rotim aluatul într-un dreptunghi. Îl ungem cu lapte și presărăm frimiturile peste aluat. Luăm marginile lungi și le pliem pe centru, ungem cu lapte și pliem din nou. Facem la fel și cu cealaltă jumătate.
  • Întindem bine fiecare bucată, până ajung la aproximativ 30 cm. Tăiem fiecare bucată în 6 felii. Le umplem cu amestecul de scorțișoară și le pliem din nou, în chifle. Le așezăm pe o tavă, le acoperim cu o folie de plastic, ușor unsă cu ulei și le lăsăm la crescut, într-un loc cald, timp de o oră.
  • Le punem la copt, până se rumenesc bine și devin aurii, în jur de 25-30 de minute. Se servesc calde sau la temperatura camerei.
  • Poftă bună!