INGREDIENTE:

 

Pentru aluat:

  • 1/2 cană de lapte cu 3,5% grăsime
  • 15g drojdie proaspătă Secretul Bunicii
  • 1/2 cană de zahăr
  • 4 ouă
  • 3 căni de făină albă
  • 1/3 cană pudră de cacao
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 cană unt nesărat, la temperatura camerei
  • 30g ciocolată neagră, topită 

Pentru umplutură:

  • 100g cremă de alune sau Nutella
  • 50g alune sau nuci mărunțite

 

PAȘI:

 

  • Dizolvăm drojdia proaspătă Secretul Bunicii în puțină apă călduță și o lăsăsm să se activeze 5-10 minute.
  • Peste acest amestec adăugăm ouăle și le batem până se combină complet.
  • Cernem făina, zahărul, pudra de cacao și sarea și amestecăm folosind mixerul sau o lingură de lemn până aluatul devine omogen.
  • Adăugăm untul și ciocolata topită și amestecăm încă 5 minute.
  • După ce aluatul este omogen îl așezăm într-un vas încăpător, îl acoperim cu folie de plastic sau un prosop curat și îl lăsăm la odihnă aproximativ 2 ore.
  • Pentru umplutura de alune vom combina crema de alune cu alunele măcinate, după care lăsăm amestecul la rece.
  • Pe o suprafață de lucru ușor făinoasă frământăm aluatul până ce devine plat.
  • Folosim un pahar mare pentru a decupa aluatul în cercuri.
  • Cu ajutrul unei lingurițe, plasăm în mijlocul fiecărui cerc rezultat amestecul de cremă cu alune.
  • Înfășurăm fiecare cerc umplut și îi oferim forma unei bile, pe care o vom așeza într-o tavă specială pentru brioșe peste care am pulverizat ulei.
  • Lăsăm bilele la odihnă încă o oră.
  • Preîncălzim cuptorul la 175°C și lăsăm brioșele la copt aproximativ 40 de minute. Opțional, putem presăra ciocolată amăruie răzuită după răcire.